1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy Univerzita Karlova
Zajímá vás, co se děje na fakultě? Přihlaste se k odběru bulletinu Jednička.

Pomůžeme vám

Potřebujete pomoc nebo informace a nevíte přesně na koho se obrátit?

Kontaktujte nás

zápis z 8. zasedání KD dne 21.1.2019

Zápis z 8. zasedání kolegia děkana,

které se konalo v pondělí 21. 1. 2019 od 13.00 hodin

v malé zasedací místnosti děkanátu 1. LF UK, Na Bojišti 3


Předsedající: prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc.


Přítomni:

prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc. – proděkan

Ing. Eva Soubustová, MBA – tajemnice

prof. MUDr. Alois Martan, DrSc. – člen kolegia

prof. MUDr. René Foltán, Ph.D. – proděkan

Ing. Ivan Mikula, Ph.D. – proděkan

MUDr. Martin Vejražka, Ph.D. – člen kolegia

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc. – člen kolegia

prof. RNDr. Libuše Kolářová, DrSc. – proděkanka
prof. MUDr. David Sedmera, Ph.D., DSc.
proděkan

prof. MUDr. Pavel Martásek, DrSc. – člen kolegia

doc. MUDr. Martin Vokurka, CSc. – proděkan

prof. MUDr. Otomar Kittnar, CSc. – proděkan

prof. MUDr. Přemysl Strejc, DrSc. – člen kolegia děkana

prof. MUDr. Zdeněk Krška, DrSc. – člen kolegia

Jan Bartoška – člen kolegia

doc. MUDr. Jan Živný, Ph.D. – člen kolegia


Omluveni:

doc. MUDr. Pavel Klener, DrSc. – proděkan

prof. PhDr. Michal Miovský, Ph.D. – proděkan

prof. MUDr. Jana Dušková, DrSc., MBA – proděkanka

prof. MUDr. Jan Betka, DrSc. – člen kolegia

prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. – člen kolegia



P r o g r a m

8. zasedání kolegia děkana, které se konalo v pondělí

dne 21. 1. 2019 od 13:00 hod. v malé zasedací místnosti děkanátu 1. LF UK,
v ulici Na Bojišti 3

1) Kontrola závěrů a schválení zápisu ze zasedání 7. kolegia děkana, které se konalo dne 7. 1. 2019 od 13:00 hod.

prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc.

2) Studentská vědecká konference – příprava a harmonogram

doc. MUDr. Jan Živný, Ph.D.

3) Fakultní časopisy (ústně)

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc.

4) Strategický rozvoj

Ing. Ivan Mikula, Ph.D.

5) Novela pravidel pro organizaci studia

MUDr. Martin Vejražka, Ph.D.

6) Různé


Ad 1.

Prof. Krška informoval KD o proběhlém apelu na studenty, kteří fotí na sálech, aby fotografie neumisťovali na sociální sítě.


Proděkan doc. Vokurka připraví pro příští zasedání KD vyjádření výukové zátěže ve studento-hodinách.


Děkan prof. Šedo informoval KD o schůzce Asociace děkanů LF s ministrem, o chystaném investičním programu a potvrdil, že navýšení rozpočtů LF může jít do mzdových limitů. Tajemnice Ing. Soubustová dodala, že fakulta musí zvážit otázku výše minimálních úvazků zaměstnanců fakulty, např. 0,05 apod. Prof. Krška a prof. Martan informují, že lékaři nechtějí minimální úvazky, protože odměna je v takových případech nízká.


Tajemnice Ing. Soubustová informovala o problematice odvodů pojistného zaměstnanců fakulty, kteří mají zároveň úvazek v zahraničí. KD se shodlo, že náklady spojené s pobytem zaměstnanců v zahraničí se budou dělit mezi fakultu a pracoviště v poměru 50:50.

Doc. Živný informoval o záměru RUK, aby zahraniční studenti doktorských studijních programů platili poplatky za studium jako čeští postgraduální studenti a aby cizojazyční studenti byli převedeni do programu tzv. finacování 1. Na 1. LF UK jde o sedm zahraničních studentů prezenčního studia. Doc. Živný navrhuje užší schůzku s děkanem prof. Šedem, tajemnicí Ing. Soubustovou a proděkankou prof. Kolářovou. KD se shodlo, že fakulta bude vybírat poplatek, stanovený v souladu se statutem UK.


Ad 2.

Doc. Živný informoval o přípravách Studentské vědecké konference (SVK), která se koná 23. 5. 2019 v Purkyňově ústavu, kde budou také týž den odpoledne vyhlášeny výsledky. Podávání abstrakt je uživatelsky přátelské, i pro cizojazyčné studenty. Abstrakty se přijímají do 15. 3. 2019.


Ad 3.

Prof. Smetana informoval KD o fakultních časopisech. Časopis Folia Biologica má nedostatek textů a proto bude v letošním roce vycházet jako dvoučíslo (č. 5. a 6.). IF časopisu je 1. Prof. Smetana opět vyzval kolegy k dodání textů.


Ad 4.

Proděkan Ing. Mikula přestavil strategický rozvoj 1. LF UK na aktuálním stavu projektů a jejich plnění. Konkrétní projekty jsou k dispozici v příloze zápisu. Proděkan Mikula představil KD nové běžící výzkumné výzvy a plánovanou výzvu Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků. Proděkan Ing. Mikula byl vyzván k obnově komunikace s prorektorem pro rozvoj UK prof. Hálou o možnosti získání investičních prostředků z RUK pro 1. LF UK.

Tajemnice Ing. Soubustová navrhuje aktualizaci stávajících investic.


Ad 5.

Člen kolegia MUDr. Vejražka představil návrh novely Pravidel pro organizaci studia (pregraduálního). Vydařila se snaha předpis zkrátit a věcně seřadit a uspořádat také v souladu s Opatřeními děkana. Věcné úpravy zahrnují kreditové ohodnocení, podmínky udělení zápočtu, umožnění garantům oznámit, že přednášky jsou povinné apod…Po závěrečné oponentuře bude návrh předložen AS, aby podle něj bylo, po schválení, možno postupovat od akademického roku 2019/2020.


Ad 6.

Děkan prof. Šedo požádá proděkana doc. Klenera o specifikaci pracovní činnosti na 1. LF UK MUDr. Kříže, který byl navržen k habilitačnímu řízení.


Proděkan prof. Kittnar informoval o návrzích projektů na Strategická partnerství, má jít o sérii workshopů vedoucích ke společnému evropskému projektu. Návrhy lze posílat do 31. ledna. Zatím byly odevzdány návrhy prof. Šonky, prof. Šámala a prof. Slanaře. Pokud prof. Slanař doplní účast PGS studenta, navrhne 1. LF UK všechny tři programy. KD postup přijalo.


Děkan prof. Šedo požádal doc. Živného o odpověď na dopis prorektorky prof. Králíčkové k možným změnám pravidel (plateb a přijímacích řízení) v PGS programech s tím, že 1. LF UK žádné změny nechystá. 


Člen kolegia doc. Živný informoval o přípravě Ceny za excelentní publikaci, ta bude vyhlášena začátkem února 2019. Doc. Živný pošle do příštího zasedání KD návrh soutěže členům KD, poté návrh KD posoudí.


Děkan prof. Šedo informoval, že 1. LF UK podstoupí interní audit RUK pro hodnocení doktorských studijních programů.


Člen kolegia doc. Živný informoval KD, že práce na webu Science and Research pokračují a že každý měsíc jsou zde umístěny dvě recentní publikace. Děkan prof. Šedo se vyjádřil kriticky k mnohoměsíční stagnaci tohoto projektu.


Děkan prof. Šedo (již opakovaně) požádal doc. Živného o informaci, které instituci vykazují PGS studenti 1. LF UK pokud zároveň působí v Akademii věd ČR?


Proděkan prof. Kittnar tlumočil návrh na finanční podporu studentů na soutěž v intenzivní medicíně (Rallye Rejvíz). Člen kolegia p. Bartoška dodal, že do soutěže se hlásí aktivní studenti, kteří se účastní řady fakultních akcí. Děkan prof. Šedo požádal prof. Kittnara, aby byla pro tyto účely stanovena pravidla pro poskytování příspěvků na mimofakultní akce studentů.


Tajemnice Ing. Soubustová informovala KD o možnosti absolvovat celouniverzitní program rozvoje manažerských dovedností.

Doc. Živný informoval, že probíhá sběr dat pro SVV (Specifický vysokoškolský výzkum), průběžnou zprávu. Děkan prof. Šedo pověřil doc. Živného, aby informoval prim. MUDr. Angerovou z Kliniky rehabilitačního lékařství o její nominaci na hlavní řešitelku programu SVV Rehabilitace seniorů po cévní mozkové příhodě (CMP).


Prof. Sedmera uvedl, že do března 2019 bude připravena anglická verze fakultního webu. Dále uvedl, že Fyziologický ústav AV ČR nabízí v druhém červencovém týdnu (od 8. 7. 2019) kurz motivace k vědecké práci pro studenty 1. a 2. ročníků.


Prof. Smetana představil návrh 2. LF UK na sdílení výukových prostor, vyučujících a preparátů Anatomického ústavu. Navrhovaná míra sdílení není z kapacitních a finančních důvodů pro 1. LF UK schůdná.


Proděkan prof. Foltán informoval o pronásledování pedagoga studentkou. Pedagog konzultuje s právním oddělením.


Prof. Krška pozval KD na odbornou akci v Lékařském domě dne 28. 1. 2019. Kulatý stůl bude věnován aktuálnímu stavu a typu zbraní (aktivace trauma plánu nemocnic, příprava mediků na možnost teroristických útoků apod.).


Prof. Krška se dotázal, zda je přesně stanoveno, kolik mohou studenti v rámci výuky strávit stážováním v zahraničí. Proděkani prof. Hanuš s prof. Sedmerou sdělují, že studenti mohou vyjet na jeden semestr, max. 12 týdnů, na předem schválené pracoviště. Individuální žádosti podléhají povolení garanta, studijní oddělení kontroluje délku stáže.



V Praze dne 24. 1. 2019
Zapsala Petra Klusáková, DiS.
Oddělení komunikace

 

Hodnocení: spravovat