1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy Univerzita Karlova
Zajímá vás, co se děje na fakultě? Přihlaste se k odběru bulletinu Jednička.

Pomůžeme vám

Potřebujete pomoc nebo informace a nevíte přesně na koho se obrátit?

Kontaktujte nás

Blíží se Festival muzejních nocí! Svá muzea zpřístupní také 1. lékařská fakulta UK

(Praha, 19. 5. 2022) Na letošním Festivalu muzejních nocí ani letos nebude chybět 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. V pátek 3. června od 19. do 23. hodiny zpřístupní fakulta veřejnosti Muzeum srovnávací anatomie, Stomatologické muzeum a Faustův dům. Ještě předtím si mohou zájemci vyslechnout přednášky ve velké posluchárně Anatomického ústavu. Dozví se tu, proč jsou anatomické exponáty inspirativním oknem do evoluce, jak probíhala před více než čtyřmi sty lety první veřejná pitva a také něco z historie patologie.

 

„Po delší odmlce, způsobené epidemickým režimem, se budou moci zájemci z řad veřejnosti díky Festivalu muzejních nocí opět podívat na místa, která jsou jinak otevřena především studentům medicíny, vědcům a lékařům,“ předesílá děkan 1. LF UK prof. Martin Vokurka. Jedním z těchto míst je Muzeum srovnávací anatomie 1. LF UK, které má tradici již od poloviny 19. století. Návštěvnici zde naleznou unikátní exponáty živočichů, kterým dnes hrozí vyhynutí nebo již vyhynuli, preparáty různých orgánů lidského těla a velkou atrakcí je také zavěšená kostra plejtváka malého s některými zachovalými tkáněmi. Stomatologické muzeum 1. LF UK zase obsahuje jedinečnou sbírku přístrojů a lidských i zvířecích zubů.

Návštěvníky také tradičně láká proslulý Faustův dům alias „Fausťák“ na Karlově náměstí.

Podle známé pověsti si z druhého patra nárožní věže právě tohoto domu měl Mefistofeles odnést Fausta odnést do pekel. Na omítce klenby věže se od té doby objevují nevysvětlitelné skvrny. V současnosti má budovu v nájmu fakulta a sídlí zde mimo jiné také Akademický klub 1. LF UK, ve kterém se pořádají různé besedy a kulturní programy.

Bohatý program a přednášky

Ve dvoře Anatomického ústavu a v budově děkanátu 1. LF UK, kde sídlí Stomatologické muzeum, bude po celou dobu trvání připraven doprovodný program se medicínskou tématikou. Medici a zaměstnanci fakulty připraví pro návštěvníky exkurz do prevence rakoviny prsou a varlat, improvizovanou chemickou laboratoř nebo nácvik odběru krve z ruky. Ve dvoře bude navíc probíhat také grilování s možností dalšího občerstvení.

Ještě než se otevřou brány muzeí, proběhnou v Anatomickém ústavu tři přednášky. Přednosta ústavu doc. Ondřej Naňka připomene průběh a význam první veřejné pitvy, kterou v roce 1600 provedl Ján Jesenský, Anatomické muzeum jakožto inspirativní okno do evoluce přiblíží dr. Ivo Klepáček a stoletou historii Hlavova ústavu, kde sídlí Ústav patologie 1. LF UK a VFN, nastíní doc. Kristýna Němejcová spolu s dr. Michaelou Bártů.


Na tyto přednášky je nutno se registrovat na e-mail
olga.brazinova@lf1.cuni.cz.

Více o Festivalu muzejních nocí najdete na www.muzejninoc.cz.

Program MUZEJNÍ NOCI NA JEDNIČCE V PÁTEK 3. 6. 2022

16:30–17:30

Přednáškové odpoledne ve velké posluchárně Anatomického ústavu, U nemocnice 3, Praha 2 (nutná rezervace)
Jan Jesenius a jeho pražská pitva, Ondřej Naňka

Anatomické muzeum – inspirace a memento, Ivo Klepáček

100 let Hlavova ústavu – od historie po současnost, Kristýna Němejcová, Michaela Bártů

19:00–23:00
Otevření muzeí 1. LF UK veřejnosti (vstup volný)

Muzeum srovnávací anatomie (U Nemocnice 3)

Stomatologické muzeum (Kateřinská 32, Praha 2)

Faustův dům (Karlovo náměstí 40, Praha 2)

 

 

Hodnocení: spravovat